Osteochondrosis: betegségtípusok, tünetek és kezelési módszerek

Az osteochondrosis egy degeneratív-dystrophiás betegség, amelyben a csigolyaközi porckorong szenved, a betegség típusai, a tünetek és a kezelési módszerek.nyaki osteochondrosis egy férfibanAz intervertebrális lemez központi része (nucleus pulposus) először megduzzad, majd összezsugorodik, elveszítve ütéselnyelő tulajdonságait. A korong perifériája mentén elhelyezkedő annulus fibrosus pedig elvékonyodik és repedések keletkeznek benne.

Amikor a nucleus pulposus beszivárog ebbe a repedésbe, kiemelkedés jelenik meg, és ha a gyűrű megszakad, a kocsonyás test kiesik, és sérvkorongot képez. Az életkor előrehaladtával az osteochondrosis kialakulásának kockázata jelentősen megnő.

Fontos

Az osteochondrosis lokalizációja eltérő lehet. A leggyakoribb típus a lumbosacralis (az esetek 50% -ában). A nyaki osteochondrosis gyakran megtalálható (az esetek 25% -ában), ritkábban a mellkas gerincének osteochondrosisában. Az esetek 12% -ában az intervertebrális lemezek veresége egyszerre érinti a gerincoszlop több részét - ez a betegség legsúlyosabb formája.

Függetlenül a lokációjától, a betegségnek több szakasza van.

1. szakasza gerinc szegmenseinek instabilitása jellemzi, amely a lemez megsértésében nyilvánul meg.

2. szakaszez abban nyilvánul meg, hogy a csigolyák kevésbé rögzülnek egymás között az intervertebrális lemez kiemelkedése miatt. A csigolyák közötti rés csökken.

A3. szakasza gerinc már súlyos deformitásokkal jár, például a annulus fibrosus pusztulása és az intervertebralis sérv kialakulása. A fájdalom-szindrómák és egyéb tünetek nagyban függnek a sérv helyétől, alakjától és méretétől.

A4. szakasza beteg nehezen mozog, a hirtelen mozgások pedig heveny fájdalomhoz vezetnek. Néha a fájdalom csökken, és az ember állapota javul, de ez csak látszólagos előrelépés, amely azzal a ténnyel jár, hogy a csigolyák között nő a csontszövet, amely két csigolyát összeköt.

Ellenőrizd le magadat

A nyaki osteochondrosisban vannak:

 • fájó fájdalom a nyakban vagy fájdalom lumbágó formájában, amely a lapockák, a fejtámla vagy a kezek területére sugárzik;
 • a nyak izmainak feszültsége, amikor megérinti - fájdalmas érzések;
 • a nyelv zsibbadásának érzése, duzzanata;
 • libadombok érzése és bizsergés a nyakon és a karon;
 • a nyak és a vállizmok gyengesége.

A mellkasi régió osteochondrosisával:

 • időszakosan éles fájdalmak vannak, mintha tét lenne a mellkasban;
 • van egy olyan érzés, hogy a mellkas szorítja a karikát;
 • gyaloglás közben bordaközi fájdalom jelentkezik. A fájdalom a légzéssel fokozódik, és a nitroglicerin bevétele után nem múlik el, de általában rövid ideig tart.

A lumbosacralis régió osteochondrosisát a következők jellemzik:

 • fájdalom az ágyéki régióban, néha miattuk lehetetlen kiegyenesíteni a hátat;
 • a lábakba, keresztcsontba, ágyékba sugárzó fájdalom;
 • a lábak érzékenységének elvesztése, mozgássérült;
 • hideg láb, libadomb és bizsergés.

Jegyzeten

Sokan azt gondolják, hogy az isiász önálló betegség. Valójában ez az osteochondrosis egyik megnyilvánulása. Az intervertebrális korong sérülése ahhoz a tényhez vezet, hogy a szomszédos csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, és sérthetik a gerincvelőből kinyúló idegrostkötegeket. A porckorongsérv az ideggyökereket is képes összenyomni. Ebben az esetben fájdalom jelentkezik, amely bizonyos idegrostok mentén terjed, és ennek megfelelően a test egyik vagy másik részére, leggyakrabban az alsó hátra és az egyik lábra, ritkábban a nyakra vagy a karra adja. .

Van még a "lumbago" kifejezés is. Ez az akut fájdalom neve a hát alsó részén. Éles mozdulattal, súlyemeléssel, sikertelen kanyarral, hosszú tartózkodással kellemetlen helyzetben fordulhat elő. A támadás során az ember gyakran kényszerhelyzetbe kerül, minden mozgáskísérlet növeli a fájdalmat, gyakran az ágyéki régió izmainak görcsje alakul ki. A Lumbago-t leggyakrabban a gerinc osteochondrosis is okozza.

Rizikó faktorok

A magas testalkatú, rossz testtartással vagy a hát és a has izmainak gyengeségével rendelkezők hajlamosak az osteochondrosisra; elhízott; irodai dolgozók, akik túlnyomórészt ülő életmódot folytatnak, valamint költözők, építőmunkások, akik gyakran nehéz terheket cipelnek. Hosszan tartó vibrációnak kitett profi sofőrök esetében is gyakori.

A helytelen edzéssel járó sportsérülések osteochondrosishoz vezetnek. A betegség gyakran megelőzi az egykori profi sportolókat, akik hirtelen befejezték az intenzív edzéseket.

Az osteochondrosis sokkal veszélyesebb, mint amilyennek látszik. Ez gyakran számos szerv és rendszer diszfunkciójának okává válik. Néha a betegség súlyos elviselhetetlen fájdalomhoz vezet, és az ideggyökerek megszorításához vezet - a kar vagy a láb részleges vagy teljes bénulásához.

Kezelés nélkül a nyaki gerinc osteochondrosis szédülést, fejfájást és álmatlanságot okozhat. Az indított mellkasi osteochondrosis tele van olyan szövődményekkel, mint a bordaközi neuralgia. Az ágyéki osteochondrosis veszélyes következményekkel járhat, mint például a gerinc görbületének előrehaladása és az intervertebrális lemezek még nagyobb pusztulása, az ülőideg (isiász) gyulladása, az urogenitális rendszer szerveinek működésében fellépő súlyos zavarok.

Betegjegyzet

Az osteochondrosis exacerbációinak kezelésére a legtöbb esetben konzervatív kezelést alkalmaznak. Fő célja a fájdalom elnyomása és a fájdalom okozta reflex izomfeszültség, mozgásmerevség kiküszöbölése. Ehhez nem szteroid gyulladáscsökkentőket és izomlazítókat alkalmaznak.

Ezenkívül gyógyszereket is alkalmaznak a gyógyulás felgyorsításában: B-vitaminok, a gerinc vérellátását és az ideggyökerek táplálkozását javító szerek, biostimulánsok, valamint az idegrendszert támogató nyugtatók, amelyeket hosszan tartó fájdalom kimerít.

A vérkeringés javítása és a szöveti ödéma enyhítése, az izmok stimulálása érdekében fizioterápiás módszereket alkalmaznak: mágneses és ultrahangos terápiát, fono- és elektroforézist, darsonvalizációt, elektromyostimulációt. Akupunktúrát, manuális terápiát, masszázst, iszap alkalmazást is alkalmaznak.

A gerinc kirakásához, a csigolyák közötti távolság növeléséhez vontatási kezelést alkalmaznak. A gyógyulás sikeres előrejelzése lehetetlen fizioterápiás gyakorlatok nélkül, amelyek aktívan bevonják a beteget a kezelési folyamatba.

A műtéti kezelést súlyos, előrehaladott esetekben alkalmazzák.