Az ágyéki gerinc osteochondrosisának tünetei és kezelési módszerei

miért van az ágyéki gerinc osteochondrosis

A hátfájás leggyakoribb oka az izom-csontrendszer olyan betegségének kialakulása, mint az osteochondrosis. Ha korábban ezt a patológiát főleg idősebb embereknél találták, és ritkábban középkorúaknál, most az osteochondrosis sokkal fiatalabbá vált, gyakran 20-30 éves korúaknál diagnosztizálják.

Az orvosi statisztikák szerint a betegség leggyakrabban az ágyéki és a lumbosacralis gerincet érinti.

A betegség jellemzői

Az osteochondrosis az izom-csontrendszer patológiája, amely befolyásolja annak legfontosabb összetevőjét - a gerincet. Ennek oka az a tény, hogy az intervertebrális lemezekben dystrophiás változások kezdenek kialakulni.

A betegség nemcsak az intervertebrális lemezek szövetét érinti, a környező szövetekben negatív változások kezdenek bekövetkezni, amelyek befolyásolják a szalagokat és az izmokat.

Az osteochondrosis ágyéki formájának elterjedtségének oka az, hogy a gerinc ezen részének van kitéve a legnagyobb fizikai stressz.

Ennél a betegségnél jellegzetes változások következnek be a nucleus pulposusban, amely az intervertebrális lemez része. Ez a lemez amortizációs funkciókat hajt végre.

Ha az intervertebrális korongokban a vízcsere zavart, vékonyabbá válnak, és törékenységük fokozódik.

Az idősebb korosztályok a leginkább fogékonyak a kóros folyamatra, mivel az anyagcsere-folyamatok az intervertebrális lemezek szöveteiben egy bizonyos életkor elérésekor romlani kezdenek.

A negatív változások hatására a nucleus pulposus határai fokozatosan tágulnak, hajlamosak az intervertebrális térbe jutni. Ez általában a magnak a gerinccsatornához való elmozdulásával végződik, amelynek eredményeként az idegrostoktól és erektől összenyomódik és megszorul.

A csípett idegek okozzák a fájdalmat az osteochondrosisban. A belső szervek működése romolhat.

A patológia előrehaladtával a csigolyákra gyakorolt ​​nyomáserő megnő. A test igyekszik kompenzálni a hibát, és a gerinc csontszövetének növekedése jelentősen felgyorsul. Ennek eredményeként kóros növekedések - oszteofiták - képződnek a csigolyákon. Végső soron ez tovább zavarja az érintett gerinc funkcionalitását.

Az osteochondrosis előrehaladott formáival a páciens az alsó végtagok bénulását tapasztalhatja. Az orvosi ellátáshoz való késői hozzáférés miatt egy személy fogyatékossá válhat.

Az ágyéki és a lumbosacralis gerinc osteochondrosisának okai

Az ágyéki és a lumbosacralis gerinc oszteochondrózisa a gerinc terhelésének nem megfelelő elosztása miatt alakul ki. Ha ezt más negatív tényezőkkel kombinálják, az osteochondrosis progressziója felgyorsul, súlyosabb formákat ölthet.

hajlamosító tényezők az ágyéki osteochondrosis kialakulásához

A betegséget a következők okozhatják:

 • rendszeres nehéz fizikai munka, nehéz tárgyak emelése (bizonyos szakmák emberei, valamint a súlyemelésben résztvevő sportolók veszélyeztetettek);
 • elégtelen fizikai aktivitás, amely negatívan befolyásolja az izmok állapotát, és a vérkeringés romlásához, az anyagcsere folyamatokhoz és a szövetekbe jutó tápanyagok mennyiségének csökkenéséhez vezet;
 • a beteg túlsúlyos, ami oda vezet, hogy a gerinc folyamatosan nagy terhelésnek van kitéve;
 • testtartással és helytelen járással kapcsolatos problémák;
 • a gerinc vagy az egész csontváz veleszületett deformitások vagy egyéb hibák jelenléte;
 • A
 • lapos lábak az osteochondrosis kialakulását is előidézhetik, mivel a lábfej deformációjában szenvedő betegek íve nem képes teljes mértékben elnyelni a terhelést mozgás közben, ami fokozott terheléshez vezet az intervertebrális lemezeken;
 • traumás gerinckárosodás;
 • a csontszövet kialakulásának genetikailag meghatározott rendellenességei;
 • az életkorral kapcsolatos változások;
 • csontszövetet érintő fertőzések (tuberkulózis, osteomyelitis);
 • csontokat és ízületeket érintő gyulladásos folyamatok (beleértve a reumás ízületi gyulladást, spondylitis ankylopoetikát)
 • vitaminok és ásványi anyagok hiánya;
 • káros és mérgező anyagok expozíciója.

A patológia leggyakoribb oka a gerincre nehezedő súlyos terhelés a nem megfelelő testtartással rendelkező betegeknél.

A betegség tünetei

Az osteochondrosis tüneteinek megnyilvánulása és súlyossága a betegség stádiumától függ.

az ágyéki osteochondrosis tünetei

A betegségnek négy szakasza van:

 1. Az első szakaszt a fájdalom megjelenése az ágyéki régióban (lumbágóban), a környező izomszövetek görcsei és az érintett terület duzzanata jellemzi. Ebben az időszakban megkezdődik az intervertebrális lemezek magjának pulposusának megváltozása és elmozdulása, ami az idegvégződések irritációját okozza.
 2. A második szakaszban megkezdődik az intervertebrális lemezek rostos gyűrűinek pusztulásának folyamata. A csigolyák instabillá válnak, mozgékonyságuk növekszik, ennek következtében a szomszédos izmok állandó feszültséget okoznak. A fájdalmat az ülőideg mentén jegyzik fel. A betegség ezen szakaszában néha megkezdődhetnek a belső szervek munkájának megzavarása.
 3. A harmadik szakaszban a rostos gyűrűk felszakadása és a nucleus pulposus tartalmának felszabadulása figyelhető meg. Ennek eredményeként herniated lemezek keletkeznek. Mindez hozzájárul a gerinc további deformációjához (scoliosis, kyphosis vagy lordosis kialakulása figyelhető meg). Az akut fájdalmak állandóvá válnak, ennek oka a radikuláris szindróma, amelyben az ideggyökereket a rostos gyűrűkből kihullott töredékek összenyomják.
 4. A negyedik stádiumot a gerincoszlop súlyos deformitása jellemzi, kóros növekedések jelennek meg a csigolyákon. A fájdalom jelentősen enyhülhet, de ez nem jelenti a beteg állapotának javulását. Éppen ellenkezőleg, az ember mozgása súlyosan korlátozottá válik. Általában a 4. stádiumú osteochondrosisban szenvedő betegeknél a fogyatékosság nyilvántartása szükséges.

A betegség egyik fő tünete az ágyéki régió fájdalma, amely a farokcsontra és az alsó végtagokra is átterjedhet. 3 típusra oszlik:

 1. Lumbago- hirtelen fájdalom támadásai, amelyek hirtelen mozdulatok vagy nehéz tárgyak emelésekor kezdődnek.
 2. Lumbodynia- súlyos, rendszeres fájdalom, amely az intervertebralis porc és az izomrostok károsodásával jár.
 3. Lumboishalgia- fájdalomérzet, hideg vagy meleg érzés jellemzi az ágyéki régióban, valamint a lábakban.
az ágyéki osteochondrosis megnyilvánulásai

Az ember pszichés állapota fájdalmat is kiválthat.

A fájdalom mellett az osteochondrosist a következők jellemzik:

 • gyengeségérzet a test alsó felében és a lábakban;
 • az alsó végtagok ínreflexeinek romlása;
 • bizsergés, mely a hát alsó részétől a lábig érezhető;
 • a gerincoszlop görbülete
 • ;
 • lumbosacralis osteochondrosis esetén a kismedencei szervek működésében gyakran meghibásodás lép fel (vizelési rendellenesség, széklet inkontinencia, merevedési zavar);
 • bőrproblémák (szárazság, hámlás, kékes árnyalat) és az izzadás változása a hát alsó részén és a fenéken is előfordulhat.

Ha megtalálja a felsorolt ​​tüneteket, mielőbb forduljon orvoshoz a kezelés azonnali megkezdése és a súlyos következmények megelőzése érdekében.

Az ágyéki és a lumbosacralis gerinc osteochondrosisának kezelése

Orvosi

Osteochondrosisban diagnosztizált beteg esetén az orvos a következő típusú terápiákat írhatja elő (egyszerre többet is beleértve):

 • gyógyszeres kezelés;
 • fizioterápiás eljárások;
 • orvosi masszázs és manuális terápia;
 • sebészeti műtét végrehajtása.
hogyan kezeljük az ágyéki gerinc osteochondrosisát

Vizsgáljuk meg közelebbről ezeket a módszereket.

A gyógyszereket fájdalomcsillapításra, a gyulladás leküzdésére és a beteg szövetek regenerációjának javítására írják fel. A páciens kijelölhető:

 • fájdalomcsillapítók (segítenek enyhíteni a fájdalmat);
 • izomlazítók (izomrostok ellazítására és a görcsök enyhítésére használják);
 • kondroprotektorok (elősegítik a porc és a csontszövet regenerálódását és megvédik őket a negatív hatásoktól);
 • gyulladáscsökkentő gyógyszerek;
 • ödéma esetén diuretikumokat (diuretikumokat) írnak fel;
 • vérkeringést javító gyógyszerek;
 • vitamin és ásványi anyag komplexek.

Az osteochondrosis gyakori formáiban, ha a hagyományos fájdalomcsillapítók hatástalanok, blokádokat lehet előírni. Milyen specifikus gyógyszereket kell alkalmazni, valamint a kezelés sémáját és időtartamát az orvos határozza meg, figyelembe véve a betegség stádiumát és a tünetek súlyosságát.

A kezelés hatékonyságának növelése érdekében tanácsos fizioterápiát felírni gyógyszerekkel együtt. Osteochondrosis esetén a következő eljárásokat jelzik:

 • lézerterápia;
 • mágneses rezonancia terápia;
 • fonoforézis;
 • lökéshullám-terápia.
az ágyéki osteochondrosis kezelésének lehetőségei

Ezek a kezelések segítenek enyhíteni a fájdalmat, csökkenteni a gyulladást és helyrehozni a sérült szöveteket. A lézersugár használata nagyon hatékony, ez lehetővé teszi a stabil remisszió elérését.

A fonoforézis felírásakor további helyi gyógyszereket alkalmaznak (ez a módszer lehetővé teszi a gyógyszer mély behatolását a bőr alá közvetlenül az elváltozásig). A szövetek oxigénnel való gazdagodásának maximalizálása érdekében az orvos ózonterápiát is előírhat.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fizioterápia ellenjavallt bizonyos kórképekben. Nem írható fel olyan betegeknek, akik onkológiai betegségekben, tireotoxikózisban, cukorbetegségben, tuberkulózisban, fertőző betegségekben szenvednek.

A masszázs és a manuális terápia gyógyszerekkel és fizioterápiás eljárásokkal egyidejűleg írható fel, ami fokozza a terápiás hatást.

Ezek a módszerek befolyásolják az idegi impulzusok vezetését, és segítenek normalizálni az izomtónust.

A műtéti beavatkozás csak a betegség későbbi szakaszaiban javallt, amikor más kezelési módszerek haszontalanok. Műtétre van szükség, ha:

 • a beteg súlyos fájdalmaktól szenved, amelyeket gyógyszerekkel nem lehet ellenőrizni;
 • porckorongsérv;
 • a betegnél gerincvelő-kompressziót diagnosztizálnak (ez az érzékenység és a motoros funkciók károsodásához vezet - a gyengeség érzésétől a bénulásig);
 • a ló farok szindróma kialakulását észlelik.

Manapság egyre gyakrabban hajtanak végre modern high-tech és alacsony traumatikus műveleteket, amelyek jelentősen lerövidítik a rehabilitációs időszakot. Komplikációk hiányában a beteg a műtét után néhány hónapon belül normálisan tud mozogni.

Népi gyógymódok

A hagyományos gyógyszeres kezelések segítenek enyhíteni a fájdalmat, csökkenteni a gyulladást és javítani a mobilitást. Az osteochondrosis népi gyógymódokkal történő kezelésének több módja van.

 1. Nyers burgonyát kell venni, reszelni és természetes mézzel keverni. A kapott keveréket a hátadra kell helyezni, és legalább 2 órán át kötéssel kell rögzíteni. A meleg főtt burgonya alkalmazása az érintett területre is segít.
 2. Lereszeljük a fokhagymát, és egyenlő részekben keverjük össze gyömbérrel. Ezután adjunk hozzá olívaolajat. A keletkező gyógyszert éjszaka hátba kell dörzsölni a vérkeringés javítása és az izomfeszültség csökkentése érdekében.
 3. Keverjen össze egy kanál mentololajat egy kanál fenyőolajjal. A keveréket hátba kell dörzsölni.
 4. Vegyen apróra vágott fenyő- vagy fenyőtűket ½ evőkanál / 200 ml (1 pohár) forrásban lévő víz mennyiségében, és hagyja 30 percig forralni. Igyon ½ pohár naponta kétszer.
 5. Keverjen össze egy evőkanál vörösáfonya-bogyót és menta-gyógynövényt, forraljon fel forró vízzel (1 pohár), hagyja főzni és szűrje le. Fogyassza a húslevest fokozatosan a nap folyamán.

Fontos megérteni, hogy a népi gyógymódokkal végzett kezelés nem pótolhatja az orvos látogatását. A népi módszerek átmenetileg enyhítik a tüneteket, de nem szüntetik meg teljesen a betegséget.

Ezenkívül előfordulhat, hogy nem minden beteg számára megfelelőek, ezért használatuk előtt erősen ajánlott szakemberrel konzultálni.

Fizioterápiás gyakorlatok

A fizioterápiás gyakorlatok célja a hát alsó, a fenék és a comb izmainak megerősítése, amely segít enyhíteni a fájdalmat, csökkenteni az idegek és erek becsípődési fokát, valamint helyreállítani a rugalmasságot.

Ahhoz, hogy a gyakorlatok a lehető leghatékonyabbak legyenek és ne okozzanak kárt, bizonyos irányelveket kell követni:

gyógytorna gyakorlatok ágyéki osteochondrosis esetén
  A
 • gyakorlatokat természetes szövetruhában kell végrehajtani, amely nem korlátozza a mozgást;
 • az ágyéki terület a testnevelés során nem lehet hipotermikus;
 • ha fekvő helyzetbe kell kerülnie a gyakorlat elvégzéséhez, akkor jobb, ha egy kerek görgőt tesz az alsó láb alá;
 • legkorábban étkezés után egy órával kezdje el a testmozgást;
 • a fenntartható pozitív hatás elérése érdekében rendszeresen részt kell venni fizioterápiás gyakorlatokban;
 • A
 • gyakorlatokat simán, lassan, az izommunkára kell koncentrálni;
 • figyelemmel kell kísérnie a légzését, egyenletesnek és mélynek kell lennie;
 • hasznos naplót vezetni a gyakorlatok megkezdése óta bekövetkezett változásokról.

Milyen gyakorlatokat kell végrehajtani, az osteochondrosis tüneteinek súlyosságától függ.

Akut ágyéki osteochondrosis esetén a gerincet nem szabad megterhelni, be kell tartania az ágy pihenését (lehetőleg ortopéd matracot használva), és testedzést végezhetünk háton fekve, minden mozdulatot 8-10 alkalommal ismételve. Íme néhány javaslat:

 1. A hátadon fekve tegyél egy görgőt a sípcsontod alá, és hajlítsd meg a térdedet. A páciensnek ökölbe kell hajlítania a karját és ki kell hajlania, valamint a bokánál is meg kell hajlítania a lábakat. Ezeket a mozdulatokat felváltva végezzük az egyes karokkal és lábakkal.
 2. Felváltva hajlítsa meg és hajlítsa meg a lábát, csak a térdeit mozgatva. A hátnak nem szabad egyszerre mozognia.
 3. Forgassa egymás után mindkét lábát.
 4. Nyújtsa ki a karokat és a lábakat, majd kezdje el egyszerre mindkét kar könyökét meghajlítani és kinyújtani. A hajlítás során be kell lélegezni, a hosszabbítás során pedig kilégzést. Tartsa tenyerét a tenyerével.

Ajánlott gyakorlatok szubakut ágyéki ágyéki osteochondrosis esetén:

 1. Hanyatt fekvő helyzetben térdre hajolva tegye a lábát a matracra. Belégzés közben óvatosan emelje meg a keresztcsontot, míg a mellkas gerincének alsó része a matracon nyugodjon. 1-2 másodperc múlva óvatosan engedje le a hát alsó részét.
 2. Matracon fekve, belégzés közben fel kell emelnie a fejét és meg kell húznia a hasizmait. Kilégzéskor térjen vissza a kiindulási helyzetbe.
 3. Hanyatt fekvő helyzetben húzza a sarkát a fenékhez csúszó mozdulattal, anélkül, hogy felemelné a matracról. Néhány másodperc múlva egyenesítse ki a lábát. A mozdulatokat meg kell ismételni minden egyes lábra külön-külön és mindkét lábra egyszerre.
 4. Négykézláb helyzetből üljön fenekével a sarkán, csúszó mozdulatokkal tegye a kezét a matracra. Ezután álljon be a kiinduló helyzetbe.
 5. Állj négykézlábra, lazítsd el a nyakad. Húzza meg az állát a mellkasához, hajolja hátát a hát alsó részébe, mint egy macska, rögzítse ezt a helyzetet néhány másodpercig. Biztosítani kell, hogy a fej ne emelkedjen, és a háta megtartsa elfogadott helyzetét.

Azok a betegek, akik remissziót értek el, elvégezhetik a fenti gyakorlatok bármelyikét.

A fizioterápiás gyakorlatokat, ha lehetséges, naponta 3-4 alkalommal kell elvégezni az ágyéki osteochondrosis bármilyen formájára, de mielőtt elkezdené végezni azokat, mindenképpen konzultáljon orvosával.

Megelőző intézkedések

Az osteochondrosis, mint a legtöbb más betegség, sokkal könnyebben megelőzhető, mint később megpróbálni megszabadulni a következményeitől. A betegség kialakulásának valószínűségének minimalizálása érdekében ajánlott:

 • annak érdekében, hogy az étrend egészséges és kiegyensúlyozott legyen;
 • aktív életet élj, minél többet mozogj;
 • ne tegye ki a gerincet túlzottan nagy terhelésnek;
 • végezzen gyakorlatokat a hátizmok megerősítésére.

Szükség van továbbá az osteochondrosis kialakulásához vezető betegségek és sérülések gyors kezelésére is. Ha még kisebb tünetek is megjelennek, amelyek jelezhetik a gerinc problémáit, akkor ne késleltesse az orvos látogatását.

Következtetés

Az ágyéki gerinc osteochondrosis olyan betegség, amelyet a lehető legkomolyabban kell venni a súlyos következmények elkerülése érdekében. Ha betartja az egészséges életmódot és betartja az ajánlott megelőző intézkedéseket, akkor a patológia kialakulásának valószínűsége minimális lesz.

Ha mégis megjelennek a betegség tünetei, mielőbb orvoshoz kell fordulnia. Az időben történő orvosi segítség a stabil remisszió kulcsa, amely lehetővé teszi a kóros folyamat leállítását, a páciens munkaképességének megőrzését és bizonyos mértékig a mozgásszervi rendszer korábbi állapotának helyreállítását.